Paters en Prinsen, of genieten is nu éénmaal een kunst ...

 

Paters & Prinsen, heu...?

Paters & Prinsen staat symbool voor het land tussen Nete en Demer, de regio op de grens tussen de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant.

Paters & Prinsen verwijst naar het verleden. Menige paters zijn immers verbonden met deze streek. Kijk maar naar de geschiedenis van de Norbertijnen, gehuisvest in de abdijen van Averbode en Tongerlo. Bewonder de Basiliek van Scherpenheuvel of de Maagdentoren in Zichem. Sinds meer dan 1000 jaar is hun geschiedenis bepalend voor deze regio. Dan zijn er ook nog de prinsen. Zoals de generaties van de familie de Merode te Westerlo. Of de heren van het Kasteel Meerlaer te Vorst-Laakdal. Zij bepaalden in goede en slechte dagen mee het uitzicht en de geschiedenis van de streek.

Paters en prinsen. Soms spitsbroeders, soms vijanden. Maar altijd bepalend voor het land tussen Nete en Demer.

Ook schrijvers en kunstenaars hadden een stevige inbreng. Door Ernest Claes werd het kattenkwaad van de Witte van Zichem wereldberoemd. En wie kent Willem Elsschot niet, de Antwerpse schrijver die regelmatig op vakantie ging naar zijn familie in de Kempen? De Merodebossen, en vooral het Helschot, waren een inspiratiebron voor zijn boeken en voor zijn schrijverspseudoniem.

Er was ook de Walenman, symbool van de talrijke Kempenzonen, die in tijden van economische recessie bij de boeren in Walloniƫ ging werken.

Kastelen en abdijen bepalen samen met hun bewoners vandaag nog steeds het uitzicht van onze mooie streek. Maar er zijn ook moderne "Paters & Prinsen", hedendaagse ambassadeurs van het land van Nete en Demer. Tal van streekinitiatieven fleuren immers onze streek op en rijzen als paddenstoelen uit de grond. Terecht zijn we opnieuw fier over de streekproducten van eigen bodem. Onze streek wordt door fotografen en andere kunstenaars mooi in beeld gebracht. Dankzij natuurliefhebbers worden onze gesloten dennenbossen terug open Kempense landschappen met een enorme biodiversiteit. Gemeenten en provincies gaan volop voor de aanleg van fiets- en wandelpaden. De streekontwikkeling en het toerisme kregen een ferme impuls van de Vlaamse overheid door de aankoop van 1500 hectaren van de landerijen van de Prins de Merode. Hierdoor werden de Merodebossen opengesteld voor natuurliefhebbers, fietsers, ruiters en wandelaars. Er werd ook een plattelandsproject ontwikkeld om deze regio bekend te maken in verre contreien.

Het land tussen Nete en Demer heeft zijn paters en prinsen van het verleden herontdekt en is fier op zijn nieuwe ambassadeurs. Deze streek is immers een heerlijke regio om te vertoeven. Verdwalen met Willem Elsschot in de prinselijke Merodebossen, kattenkwaad uithalen in de Demerbroeken met De Witte van Ernest Claes, een bezoekje aan de monumenten van de streek, zoals de abdijen van Averbode of Tongerlo, de Maagdentoren in Zichem, de basiliek van Scherpenheuvel, het kasteel Meerlaer, ... En vergeet vooral de prachtige natuurmonumenten niet!

Wonen, fietsen, wandelen of dolen. Met vrienden of alleen. Proef van het schoon en het lekkers van de streek. Paters & Prinsen neemt je mee op weg.

 

Genieten is nu eenmaal een kunst ...

 

Activiteiten in de regio

Het land tussen Nete en Demer is ongetwijfeld een bezoek waard. Heerlijk verdwalen in de mooie bossen. Een uitgekiend fietsroutenetwerk. Om je nadien zalig te laten verwennen in de talloze gezellige restaurants en brasseries met Bourgondische gerechten en lekkere streekproducten


Suggesties voor vermelding van een activiteit op onze website mag je altijd mailen naar info@patersenprinsen.be